ABD Başkanı Donald Trump dün Orta Doğu seyahati kapsamında Suudi Arabistan'a iniş yaptı. Bu ziyaretle birlikte iki ülke 142 milyar dolar değerinde silah anlaşmasına imza attı, Trump, Riyad'ın "en güçlü ortakları olduğunu" ifade etti. Beyaz Saray bu anlaşmayı 'Tarihin en büyük' savunma anlaşması' olarak nitelendirdi. 5 kategoriye ayrılan bu anlaşmanın kısaca detayları şöyle:
- Hava kuvvetlerinin geliştirilmesi ve uzay teknolojileri
- Hava ve füze savunma sistemleri
- Deniz ve kıyı güvenliği
- Sınır güvenliği ve kara birliklerinin modernizasyonu
- Bilgi ve iletişim sistemlerinin yükseltilmesi
Boeing doğruladı: F-15'ler Suudi Arabistan'a
ABD’li savunma devi Boeing’in yetkilisi bugün yaptığı açıklamada, şirketin Suudi Arabistan’ı F-15EX savaş uçaklarının küresel tedarik zincirine dahil etmeyi değerlendirdiğini belirtti. Suudi ordusu sadece F-15EX savaş uçaklarıyla ilgilenmiyor; aynı zamanda çeşitli savunma ve taarruz füzeleri, Hercules nakliye uçakları, taarruz ve genel maksat helikopterleriyle de ilgileniyor. Ancak özellikle F-15EX tipi savaş uçağının orduya katılması, Suudi hava kuvvetlerini yeni ve daha tehlikeli bir seviyeye taşıyabilir.
200 F-15EX
Boeing tarafından üretilen bu savaş uçağı, ABD Hava Kuvvetleri’nde "F-15 OR" adıyla bilinse de, Pentagon yetkilileri bu modelin ordunun hava gücünde öncü rol üstleneceğini kısa sürede fark etti. 17.5 ton mühimmat ve füze taşıma kapasitesine sahip olan F-15EX, dünyadaki en gelişmiş radar sistemlerinden biriyle donatılmış durumda. Bu radar, uzun menzilli hedef tespiti yapabiliyor ve hem diğer uçaklara hem de kara konuşlu silah sistemlerine hedef paylaşımı sağlayabiliyor. Yetkililer 200 adet F-15EX'in teslimatının kısa süre içerisinde başlamasını beklediğini hatırlatıyor.
'Kıyamet günü uçağı'
İsrail medyasından Maariv gazetesinin haberinde Tel Aviv yönetiminin bu uçakları satın alma sürecinde Suudi Arabistan’ın gerisinde kaldığı belirtildi. İsrail’in, önümüzdeki haftalar ya da aylar içinde ilk F-15EX filosunun alımı için bir anlaşma imzalaması bekleniyor. Toplam 25 uçağın birkaç yıl içinde İsrail Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.
Anlaşmanın toplam değeri 2.5 milyar dolar; bu da uçak başına 100 milyon dolarlık bir maliyet anlamına geliyor. Ancak İsrail, istediği özel donanım ve sistemler nedeniyle uçak başına 20 milyon dolar daha fazla ödüyor. Gazete ayrıca F-15EX uçağını 'kıyamet günü uçağı' olarak nitelendiriyor.
Öte yandan F-15EX uçağına ilgi gösteren diğer ülkeler arasında Japonya, Güney Kore, Endonezya, Singapur, Tayland, Mısır, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Polonya da yer alıyor.
Kaynak: Gazete Oksijen